Απόγευμα Κυριακής 13 Απριλίου 2003 και ο χρόνος σταματά ξαφνικά στην κοιλάδα των Τεμπών
Κυριακή 13 Απριλίου 2003. Η χαρούμενη εκδρομή στην Αθήνα, των 49 μαθητών της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου, κατέληξε σε τραγωδία στην «καταραμένη» κοιλάδα των Τεμπών. Το λεωφορείο που τους μετέφερε συγκρούστηκε με φορτηγό, το οποίο ήταν γεμάτο νοβοπάν και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε άλλα τρία διερχόμενα Ι.Χ.
Τα νοβοπάν «ξύρισαν» σαν λεπίδες την αριστερή πλευρά του τουριστικού λεωφορείου και 21 μαθητές άφησαν επί τόπου την τελευταία τους πνοή. Άλλοι 9 τραυματίστηκαν σοβαρά και 26 ελαφρύτερα.
Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Οι φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας καθώς τα νοβοπάν έκοψαν στα δύο το πούλμαν.
Η δίκη
Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 έως 14 χρόνια.
Η εταιρεία κατέβαλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω”.
Η ιστορία του 35χρονου Ανέστη που διασώθηκε από το δυστύχημα και τελικά αυτοκτόνησε
Ο Ανέστης ήταν ένα από τα παιδιά που διασώθηκαν από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ήταν ένας από τους τέσσερις μαθητές που νοσηλεύτηκαν στην εντατική μετά το δυστύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον θάνατο που είχαν 21 μαθητές και αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.
Τελικά πέρυσι το καλοκαίρι έβαλε τέλος στη ζωή του με δίκαννο κυνηγετικό όπλο μέσα στο σπίτι του. Ο πατέρας του 35χρονου περιέγραφε τότε τη στιγμή που βρήκε νεκρό το παιδί του.
Όπως είχε πει, η πόρτα του σπιτιού ήταν κλειδωμένη. Χτυπούσε και δεν άνοιγε κανείς. Έτσι κάλεσε έναν γνωστό του για να τον βοηθήσει να ανοίξουν την πόρτα. Κατάφεραν να μπουν στο σπίτι περίπου μία ώρα μετά.
«Ήταν όλα κλειστά, αμπαρωμένα. Πάτησα κουδούνια, φώναζα “Ανέστη”… τίποτα (…). Τον βρήκα στο μπάνιο και το όπλο μέσα στην μπανιέρα με το νερό να τρέχει. Μία χαρά παιδί ήταν» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πατέρας του.
Επέζησε από το τροχαίο και έγινε Αρχιμανδρίτης
Ένας άλλος από τους μαθητές που είχαν γλιτώσει από το φριχτό τροχαίο, χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης μερικά χρόνια αργότερα. Ο Δημήτρης Λιακόπουλος από την Κουλούρα, βγήκε τραυματισμένος από το λεωφορείο. «Είδα τα νοβοπάν από την νταλίκα να πέφτουν πάνω μας. Δεν μπορώ ακόμα να συνειδητοποιήσω πώς έγινε. Έβλεπα τους φίλους μου με κομμένα κεφάλια. Όλοι ουρλιάζαμε. Δεν θέλω να θυμάμαι», έλεγε τότε σε κατάσταση σοκ.
Το «χέρι» που τον έσωσε, το κρατά σφιχτά για την υπόλοιπη ζωή του. Έγινε ιερομόναχος, έλαβε το όνομα Μακάριος και το 2013 χειροτονήθηκε διάκονος.
Την Κυριακή των Βαΐων του 2017, λίγες ημέρες πριν την Ανάσταση του Χριστού και πριν συμπληρωθούν 14 χρόνια από την εφιαλτική εκείνη ημέρα, ο π. Μακάριος Λιακόπουλος, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, που στο τέλος τον προχείρησε σε Αρχιμανδρίτη, στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βέροιας.
Τα ονόματα των 21 παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη:
Ευαγγελία Θ. Γάτου – Ετών 16
Αναστασία Π. Παυλίδου – Ετών 16
Περιστερά Ι. Ουστά – Ετών 16
Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – Ετών 16
Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – Ετών 15
Ηλίας Π. Τσολερίδης – Ετών 16
Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – Ετών 16
Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – Ετών 16
Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – Ετών 16
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – Ετών 16
Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – Ετών 16
Ευανθία Κ. Ψαλίδα – Ετών 16
Δημήτριος Α. Κοσμίδης – Ετών 15
Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – Ετών 16
Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου – Ετών 16
Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – Ετών 16
Αθανάσιος Μαρκανταράς – Ετών 16
Γιώργος Κ. Μήτσκας – Ετών 16
Ιωάννα Θ. Καστίδου – Ετών 16
Δημήτριος Θ. Σίγγας – Ετών 16
Όλγα Β. Αγγελίνα – Ετών 15